اتود چیست؟

از دیدگاه علم پِداگوژی پیانو، اساساَ اِتودها، قطعاتی سازی Instrumental با فرم معین، آزاد می باشند که با هدف اِرتقا تکنیک نوازندگی توسط آهنگساز ساخته شده اند.

برای نخستین بار واژه اِتود توسط پیانیست و آهنگساز انگلیسیِ اصالتا آلمانی یوهان باپتیست کِرامِرJohann Baptist Cramer  (۱۸۵۸-۱۷۷۱ ) در سال های ۱۸۰۴ تا ۱۸۱۰ در مقابل کتاب های تمرین (Exercise) مورد استفاده قرار گرفت. با این نگرش که اِتودها قطعاتی فراتر از تمرینات هستند به شکلی که دارای محتوای موزیکال نیز می باشند.

اِتود های پیانو را به طور کلی در دو گروه می توان طبقه بندی نمود:

  1. اِتود های آموزشی (پِداگوژیک): این اِتود ها کاملا هدفمند و برای رفع یکی از مشکلات فن نواختن و یا ارتقا و گسترش توانایی در یک یا چند تکنیک معین ساخته شده اند و در قالب یک مجموعه (اُپوس) توسط مصنف و یا ناشر منتشر می شوند. با کمک این تمرینات نوازنده به تدریج به درجات بالاتر در نوازندگی رسیده و آمادگی اجرای قطعات کنسرتی را پیدا می کند.
    از جمله نمونه های شناخته شده در گروه اِتودهای آموزشی (پِداگوژیک) به موارد زیر می توان اشاره نمود:
    اِتود های هِلِر، اِتودهای بِرتینی، اِتود های بِرنس، اِتودهای بورگ مولِر، اِتودهای چِرنی، اِتود های کِرامِر و اِتود های لُشهُرن.
  2. اِتود های کُنسرتی: این اِتودها که از ارزش موسیقایی (موزیکالیته) غنی تر و محتوای تکنیکی متنوع تری برخوردارند قابلیت گنجاندن در رپرتوار کنسرت یک نوازنده را دارند. اِتود های کنسرتی غالبا مورد توجه گروه نوازندگان ویرتُئوز از قرن ۱۹ ام به بعد  واقع شده است به طوری که در رِپِرتوار رسیتال های رسمی اجرا می گردند.
    برخی نمونه های شناخته شده از گروه اِتودهای کُنسرتی به موارد زیر می توان اشاره نمود:
    اِتودهای شُپَن، اِتودهای لیست، اِتودهای رَخمانینُف، اِتودهای بارتُک، اِتودهای پروکُفییِف، اِتودهای دوبوسی و اِتودهای اِستِراوینسکی.
    منبع: انستیتو پیانو پویان؛ دکتر پویان آزاده PooyanPiano.com

    مطالب آموزشی منتشر شده در سایت «انستیتو پیانو پویان» توسط موسس این مرکز برای هنرجویان انستیتو تالیف شده است.
    هر گونه استفاده به هر شکل ممکن (جزئی، کلی، محتوایی) از متون آموزشی «انستیتو پیانو پویان» تنها با ذکر منبع آن قابل انتشار مجدد می باشد در غیر این صورت، متخلف تحت پیگرد قانونی قرار می گیرد.